Meld je aan voor de Themabijeenkomst: Hoe herken je een onveilige thuissituatie? op 5 februari 2025!

Elk kind verdient een feestelijke Sinterklaas en Kerst

Voor veel kinderen zijn de geliefde tradities van Sinterklaas surprises maken en Kerst cadeautjes ontvangen geen vanzelfsprekendheid. Het ontbreken van financiële middelen thuis betekent vaak dat zij vanaf de zijlijn moeten toekijken. Dit jaar kunnen we daar samen verandering in brengen. Doe mee met onze inzamelingsactie.

Meedoenisleuker.nl: “Ondersteuning voor vrijwilligers bij elk evenement!”

Meedoen is leuker

Naar welke scholen moeten de inschrijfformulieren? Bij welke inschrijving hoort deze betaling? Heeft iedereen de groepslijsten weer ingeleverd? Hoe kunnen we makkelijk tickets verkopen? Allemaal vragen die voorbij komen bij het organiseren van evenementen én precies de uitdagingen die MeedoenIsLeuker.nl oplost.

Zes praktische tips om discriminatie binnen jeugdwerkorganisaties aan te pakken

Drie praktische stappen om discriminatie binnen jeugdwerkorganisaties aan te pakken

In 2023 ervoer meer dan 10% van de Nederlanders ouder dan 15 jaar discriminatie. Ook binnen jeugdwerkorganisaties is dit een issue, waarbij jongeren zich buitengesloten kunnen voelen vanwege hun afkomst, geslacht of seksuele oriëntatie. Ontdek hoe jouw organisatie een inclusieve omgeving kan creëren waarin elk kind zich welkom en gewaardeerd voelt.

Stappenplan voor sociale veiligheid

veiligheidswijzer-72-Omgaan met sociale onveiligheid-min

Als je activiteiten organiseert voor jeugd en jongeren, wil je dit zo veilig mogelijk doen. Of je nu een speeltuin runt, een dansclub hebt, of betrokken bent bij een buurtvereniging of jeugdhuis, veiligheid staat voorop. Maar hoe voorkom je (seksueel) grensoverschrijdend gedrag? Dit stappenplan helpt je om de juiste maatregelen te nemen en een veilige omgeving te creëren.

Samen naar inclusief jeugdwerk: Tips en Inzichten

Samen naar inclusief jeugdwerk: Tips en Inzichten

Bij Jeugdwerk Limburg streven we naar inclusief jeugdwerk waar iedereen zich welkom voelt en niemand wordt buitengesloten. Als onderdeel van ons project “Onbeperkt Jeugdwerk!” hebben we het gerenommeerde Verwey-Jonker Instituut gevraagd om vier belangrijke vragen te beantwoorden om jeugdwerk inclusiever te maken. Het Verwey-Jonker Instituut doet onafhankelijk onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken en is expert op dit gebied.

Inclusie en laaggeletterdheid in het jeugdwerk

Inclusie en laaggeletterdheid in het jeugdwerk

Inclusie is een belangrijk begrip in het jeugdwerk. Vaak denken we daarbij aan het betrekken van mensen met diverse achtergronden, zoals verschillende huidskleuren, geloven, seksuele voorkeuren en lichamelijke beperkingen. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat laaggeletterdheid hier ook bij hoort?

In gesprek met Freek Emonts: Uitdagingen en Overwinningen met de WBTR

Uitdagingen en Overwinningen met de WBTR

Op 10 juni spraken we met Freek Emonts over de invoering van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) binnen jeugdwerkorganisaties. Freek deelt zijn ervaringen, uitdagingen en successen, en geeft waardevolle inzichten en praktische tips voor iedereen die betrokken is bij jeugdwerk.

Terugblik netwerkbijeenkomst voor en met professionals in het welzijnswerk

Terugblik netwerkbijeenkomst voor en met professionals in het welzijnswerk

Op 10 april organiseerde Jeugdwerk Limburg een netwerkbijeenkomst voor professionals in het welzijnswerk. Deze bijeenkomst bood een platform om kennis en ervaringen te delen, gericht op het versterken van lokale vrijwilligersorganisaties. Onderwerpen zoals het vinden van vrijwilligers, deskundigheidsbevordering en het bereiken van jongeren werden besproken.

Samen eten, samen delen: Inclusiviteit aan de eettafel

Samen eten, samen delen: Inclusiviteit aan de eettafel

In jeugdwerk is het belangrijk dat elk kind zich welkom voelt, ook aan de eettafel. Houd jouw organisatie rekening met verschillende eetgewoonten vanwege religie of overtuiging, zoals halal, koosjer, vegetarisch of veganistisch? Met onze tips zorg je ervoor dat niemand zich meer buitengesloten voelt tijdens gezamenlijke maaltijden.