Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering Werkplan & Begroting 2025 op 5 september!
Jeugdwerk Limburg
Search
Close this search box.

Actueel

Het meest recente nieuws specifiek gericht op Jeugdwerk Limburg. Dit kan variëren van updates over lopende projecten en veranderingen binnen de organisatie, tot belangrijke mededelingen en ontwikkelingen in het veld van jeugdwerk.

veiligheidswijzer-72-Omgaan met sociale onveiligheid-min

Als je activiteiten organiseert voor jeugd en jongeren, wil je dit zo veilig mogelijk doen. Of je nu een speeltuin runt, een dansclub hebt, of betrokken bent bij een buurtvereniging of jeugdhuis, veiligheid staat voorop. Maar hoe voorkom je (seksueel) grensoverschrijdend gedrag? Dit stappenplan helpt je om de juiste maatregelen te nemen en een veilige omgeving te creëren.

Samen naar inclusief jeugdwerk: Tips en Inzichten

Bij Jeugdwerk Limburg streven we naar inclusief jeugdwerk waar iedereen zich welkom voelt en niemand wordt buitengesloten. Als onderdeel van ons project “Onbeperkt Jeugdwerk!” hebben we het gerenommeerde Verwey-Jonker Instituut gevraagd om vier belangrijke vragen te beantwoorden om jeugdwerk inclusiever te maken. Het Verwey-Jonker Instituut doet onafhankelijk onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken en is expert op dit gebied.

Inclusie en laaggeletterdheid in het jeugdwerk

Inclusie is een belangrijk begrip in het jeugdwerk. Vaak denken we daarbij aan het betrekken van mensen met diverse achtergronden, zoals verschillende huidskleuren, geloven, seksuele voorkeuren en lichamelijke beperkingen. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat laaggeletterdheid hier ook bij hoort?

Uitdagingen en Overwinningen met de WBTR

Op 10 juni spraken we met Freek Emonts over de invoering van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) binnen jeugdwerkorganisaties. Freek deelt zijn ervaringen, uitdagingen en successen, en geeft waardevolle inzichten en praktische tips voor iedereen die betrokken is bij jeugdwerk.

Veiligheid voor Vrijwilligers-stichting-Jeugdwerk Limburg2

Veiligheid is een kernverantwoordelijkheid voor vrijwilligersorganisaties, zowel voor hun vrijwilligers als voor de deelnemers aan hun activiteiten. Jeugdwerk Limburg zet zich daarom in om organisaties te helpen bij het ontwikkelen van een robuust veiligheidsbeleid. Dit jaar brengen we dit onderwerp extra onder de aandacht met de diverse activiteiten.

Terugblik netwerkbijeenkomst voor en met professionals in het welzijnswerk

Op 10 april organiseerde Jeugdwerk Limburg een netwerkbijeenkomst voor professionals in het welzijnswerk. Deze bijeenkomst bood een platform om kennis en ervaringen te delen, gericht op het versterken van lokale vrijwilligersorganisaties. Onderwerpen zoals het vinden van vrijwilligers, deskundigheidsbevordering en het bereiken van jongeren werden besproken.

Gezonde alternatieven voor snacks tijdens het Kindervakantiewerk

Je kijkt vast al uit naar de vakantieperiode om samen met de kids de leukste activiteiten te ondernemen. Van speurtochten en zeskampen tot waterspellen en spannende uitjes; de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar tijdens een actieve dag zullen de kinderen ongetwijfeld honger krijgen. Je zou dan kunnen kiezen voor de gebruikelijke snacks zoals friet, chips, en snoep, maar waarom niet eens kiezen voor gezondere opties?

Samen eten, samen delen: Inclusiviteit aan de eettafel

In jeugdwerk is het belangrijk dat elk kind zich welkom voelt, ook aan de eettafel. Houd jouw organisatie rekening met verschillende eetgewoonten vanwege religie of overtuiging, zoals halal, koosjer, vegetarisch of veganistisch? Met onze tips zorg je ervoor dat niemand zich meer buitengesloten voelt tijdens gezamenlijke maaltijden.

Inclusieve communicatie voor jeugdwerkorganisaties

Als jeugdwerkorganisatie wil je dat elk kind zich betrokken en gewaardeerd voelt. Een belangrijk onderdeel hiervan is hoe je communiceert. Niet iedereen praat of begrijpt op dezelfde manier, dus hoe zorg je ervoor dat jouw communicatie iedereen aanspreekt? Dit blog geeft praktische tips om je communicatie inclusiever te maken.

Drie praktische stappen om discriminatie binnen jeugdwerkorganisaties aan te pakken

In 2023 ervoer meer dan 10% van de Nederlanders ouder dan 15 jaar discriminatie. Ook binnen jeugdwerkorganisaties is dit een issue, waarbij jongeren zich buitengesloten kunnen voelen vanwege hun afkomst, geslacht of seksuele oriëntatie. Ontdek hoe jouw organisatie een inclusieve omgeving kan creëren waarin elk kind zich welkom en gewaardeerd voelt.

Onderwerpen

Kalender van Evenementen

M ma

D di

W wo

D do

V vr

Z za

Z zo

1 evenement,

1 evenement,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

0 evenementen,

Exclusieve kennis en tools?

Wordt lid van
Jeugdwerk Limburg

Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn
contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.