Meld je aan voor de Themabijeenkomst: Hoe herken je een onveilige thuissituatie? op 5 februari 2025!

Het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht

Dit museum laat zien hoe de ontwikkeling van de binnenvaart tot stand is gekomen. Het speelt in de huidige tijd nog steeds een heel belangrijke rol binnen de gemeente Maasgouw.   

Het Maas Binnenvaartmuseum

In het museum bevinden zich talloze zaken die herinneren aan de rijke geschiedenis van de schippersbeurs en het heden en verleden van de binnenvaart. Zo treft u er een maquette aan van het “schepenkerkhof”: een ramp die de binnenvaart trof op 30 september 1944 waarbij 240 schepen in de haven van Maasbracht met dynamiet door de vijand tot zinken werden gebracht.

Een gebeurtenis die in de geschiedenis van de binnenvaart zijn weerga niet kent. Daarnaast bevat het museum diverse schaalmodellen van schepen die in een ver verleden de binnenwateren bevoeren.

Bezoek de website van Het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht

Zand en grind

De zand en grindwinning is altijd erg belangrijk geweest voor Maasbracht en omstreken. Hierbij waren veel schepen nodig. In zeventig, tachtiger jaren lag de haven met carnaval en andere feestdagen daardoor helemaal vol met binnenvaartschepen.

Dat gaf veel gezelligheid. Doordat er zoveel schippersgezinnen in Maasbracht waren, groeide de plaatselijke middenstand en kwamen er twee internaten. Heden worden de uitgebaggerde grindgaten vooral voor water recreatie gebruikt. En dat geeft weer een nieuwe impuls aan Maasgouw!

De drielingssluis

De drielingssluis in Maasbracht heeft een verval van ca. 12 meter en heeft daarmee het grootste verval van Nederland. Vanwege dit grote verval en de gigantische sluisdeuren is het schutten altijd weer een spectaculair gezicht. Zeker om de grote binnenvaartschepen te zien manouvereren.

In de zomer is er ook veel recreatievaart. Als je op deze drielingsluis staat heb je een prachtig uitzicht over de haven en de activiteiten op het water. Bij goed weer kun je heel ver kijken. Dat is zeker een fotomoment waard.

Het schepenkerkhof

In Maasbracht zijn in de oorlog op 30 september 1944 door de Duitsers in de haven van Maasbracht 240 schepen tot zinken gebracht. Dit wordt uitgebeeld door de maquette: Het Schepenkerkhof. De schippers, die daardoor geen woning meer hadden, werden in de omringende dorpen door de bevolking opgenomen.

Doordat er zoveel schepen hersteld moesten worden, ontstonden er veel scheepsreparatiebedrijven. Dat is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid en zorgde voor veel werkgelegenheid. Ook nu nog.

Openingstijden binnenvaartmuseum:

  • Woensdag, zaterdag en zondag vanaf 14.00 tot 17.00 uur.
  • Vanaf 1 april tot 1 november openen we om 13.00 uur tot 17.00 uur.
  • Groepsbezoek mogelijk buiten reguliere openingstijden.


Heb je leuke aanvullingen? Geef ze dan door op ons e-mailadres: info@jeugdwerklimburg.nl 

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.