Antiracisme en antidiscriminatie houdt onder meer in dat je anderen, andere opvattingen en andere manieren van doen, met respect tegemoet treedt en op waarde weet te schatten.
Onaanvaardbare uitspraken #
Soms doen jeugdigen, maar ook volwassenen, onaanvaardbare uitspraken over mensen met een andere etnische achtergrond. Dit kan voortkomen uit onwennigheid in het omgaan met mensen van een andere komaf. Maar ook vooroordelen of een regelrechte afkeer van ‘buitenlanders’ kunnen een rol spelen.
Het is niet gemakkelijk om als vrijwillige leiding goed te reageren, wanneer er onaanvaardbare uitspraken worden gedaan over mensen met een andere etnische achtergrond.
Discriminatie “Het systematisch ongelijk behandelen van personen of groepen op basis van (ras)kenmerken van die personen of groepen, die in de gegeven situatie niet relevant moeten worden geacht.”
Organiseer een activiteit #
Vaak is er voldoende aanleiding om een activiteit te organiseren in het kader van antiracisme en antidiscriminatie.
Voorbeeld: Activiteiten
- Het ontwerpen of maken van een gedicht;
- Spandoek, kunstwerk of wandschildering;
- Multiculturele sportdag;
- Toneelstuk of musical;
- Tentoonstelling;
- Grimeerproject;
- Wijkfeest.
Naast een activiteit organiseren zijn er meerdere tips die je kan toepassen:
- Laat racisme en discriminatie, of het nu individueel of in groepsverband plaatsvindt, nooit onbesproken.
- Hanteer als stelregel dat ‘racisme en discriminatie niet kan en niet mag’.
- Gebeurt dit niet, dan kan een sfeer ontstaan waarin van alles gezegd kan worden over mensen met een andere etnische achtergrond.
- Als iemand een racistische of discriminerende opmerking maakt, vraag dan waarom hij die maakt. Probeer erachter te komen of het gaat om een losse opmerking, een grap of een uitlokking? Gaat het om een concreet conflict of worden er andere problemen afgereageerd?
- Vraag om uitleg en vraag een verklaring. Let wel: een verklaring is nog geen rechtvaardiging.
- Boos worden en emotie tonen kan soms verhelderend werken. Zeker tegen personen waar je normaal gesproken prettig mee omgaat of samenwerkt. “Weet je dat ik dit soort uitspraken heel erg vind?”
- Allochtone jeugdleden zijn uitstekend in staat om ‘voor zichzelf te spreken’. Laat hen dan ook de ruimte daarvoor.
Pas op voor het plakken van etiketten. Iemand voor racist uitmaken leidt nooit tot een oplossing. De betrokken persoon schiet in de verdediging, wordt boos en is niet meer voor rede vatbaar.
Voorbeeld van de gemeente Venlo #
In Venlo is het onderwijs en verenigingsleven een project gestart gericht op jongeren van 12 t/m 17 jaar. Door interactieve activiteiten wordt geprobeerd (voor) oordelen af te zwakken. Jeugdigen leren zich open te stellen voor andere meningen.