Bij het organiseren van activiteiten waarbij een bar geopend is, is het essentieel om te voldoen aan verschillende wettelijke en veiligheidseisen. Een goede voorbereiding en naleving van de regels zorgen voor een veilige en verantwoorde omgeving voor zowel de gasten als de vrijwilligers.
Bardienst #
Deze richtlijnen helpen bij het waarborgen van een veilige en verantwoorde alcoholconsumptie tijdens evenementen.
- Sociale Hygiëne: De organisatie moet minimaal twee leidinggevenden hebben die een certificaat Sociale Hygiëne bezitten. Deze personen moeten minstens 21 jaar oud zijn en voldoen aan de normen voor goed gedrag. Zie training Sociale Hygiëne.
- Instructie verantwoord alcoholgebruik: Barvrijwilligers die alcohol schenken of verkopen moeten minimaal 16 jaar oud zijn en een specifieke instructie voor verantwoord alcoholgebruik hebben gevolgd. Zie instructie.
- Aanwezigheidseis: Tijdens de tijden dat er alcohol wordt geschonken, moet er ten minste één persoon aanwezig zijn met een certificaat Sociale Hygiëne. Dit kan ook een barvrijwilliger zijn die de instructie voor verantwoord alcoholgebruik heeft gevolgd.
- Vergunning: Een (tap)vergunning is vereist en wordt aangevraagd bij de gemeente. Voor deze vergunning is het diploma Sociale Hygiëne nodig. Op de vergunning moeten twee leidinggevenden worden vermeld die in het bezit zijn van dit diploma. De vergunning is locatiegebonden; als er buiten de accommodatie alcohol wordt geschonken, is een aparte vergunning nodig.
- Bestuursreglement en huisregels: Er moet een bestuursreglement zijn waarin zaken als schenktijden, de namen van barvrijwilligers die een voorlichtingsinstructie hebben gevolgd, kwaliteitseisen voor barvrijwilligers, huis- en gedragsregels voor sociale hygiëne, en de naleving van het reglement zijn vastgelegd. Dit reglement moet aanwezig zijn op de momenten dat er alcohol wordt geschonken.
Uitbesteden van bardienst #
Als je de baractiviteiten uitbesteedt aan een externe organisatie, is het cruciaal dat deze organisatie voldoet aan de vereisten van de Alcoholwet. Het is aan te raden om direct contact op te nemen met de exploitant om te verifiëren of aan alle eisen wordt voldaan.
Indien de externe organisatie niet aan de vereisten voldoet, loop je het risico dat jouw evenement of locatie gesloten wordt vanwege niet-naleving van de wet. Deze voorzorgsmaatregel helpt om eventuele juridische problemen te voorkomen en zorgt ervoor dat je evenement soepel en volgens de regels verloopt.
Verbod op weder verstrekking #
Volwassenen plegen een strafbaar feit wanneer zij alcoholhoudende drank verstrekken aan minderjarigen op publiek toegankelijke plaatsen, zoals in horecagelegenheden en op grote evenementen. Dit verbod is ingevoerd om het alcoholgebruik onder minderjarigen verder te ontmoedigen.
Door het strafbaar stellen van volwassenen die alcohol doorgeven aan minderjarigen, wordt de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de volwassene benadrukt, wat enigszins de druk vermindert op barvrijwilligers. Het legt de nadruk op de verantwoordelijkheid van de volwassene om geen alcohol te geven aan minderjarigen.